Kanged alkohoolsed joogid ja liköörid

Oletatakse, et piirituse puhastamine avastati Kaug-Idas. Araablased hakkasid piiritust destilleerima varases keskajas. Sõna alkohol on araabia päritolu. Kuid araablased ei destilleerinud piiritust selleks, et seda juua, vaid et kasutada seda kosmeetikatoodete valmistamise toorainena. Nad lisasid piiritusse teatud musta pulbrit ja nii valmis aine, mida araabia naised kasutasid, tänapäeva silmapliiatsi asemel, silmade värvimisel.

 

Kui araablased alustasid alkoholi destilleerimist, nimetasid nad seda ´al-hool´ .

 

Araablastelt jõudis see tehnoloogia Hispaania kaudu ka teistesse Euroopa maadesse, eriti pääses alkoholi ajamine mõjule Prantsusmaal, mistõttu peetakse prantslasi ka tänapäeval alkohoolsete jookide tootmise meistriteks. Algul vaadati piiritusele kui maagilisele ja ravivale eliksiirile; nii kirjutas Aragoni kuninga alkeemik 18.sajandil oma traktaadis  nooruse säilitamisest: “mõned nimetavad seda eluveeks ning see nimetus vastab täiesti tema olemusele, kuna ta pikendab eluiga.”

 

18.-19.sajandi mungad püüdsid kloostrites valmistada eliksiiri, mis tagaks pika eluea. Nad hakkasid valmistama tõmmiseid lisades piiritusse erinevaid puuvilju ja taimi, mille tulemusena on tekkinud suur valik erinevaid likööre, mille valmistamise salajased retseptid anti edasi põlvest põlve ning mis on jõudnud tänapäeva.


Likööride tootmist mõjutas roosuhkru ja võõramaiste vürtside jõudmine Euroopasse 18.sajandil. 19.sajandi alguses leiutas M.Adam destilleerimisaparaadi, tänu millele, saame me ka täna kõrgekvaliteedilisi kangeid alkohoolseid jooke.

Tootmine

 

Sublimeerimisele võivad kuuluda kõik puuviljade, marjade ja teraviljade sordid. Protsess algab puuviljamahla (kirss, ploom, vaarikas, põldmari jne) kääritamisega, mis hiljem sublimeeritakse. Sublimeerimist teostatakse destillatsiooniaparaadis, toimingute järjekord on järgmine:

 

Destillatsioonikatlasse pannakse ained, mida soovitakse destilleerida, mis kõrge temperatuuri juures hakkavad aurustuma.

 

Selle tulemusel saadud aur läheb spiraaltorusse läbides jahutusseadme (tavaliselt on selleks veemahuti), mis kutsub esile auru kondensatsiooni.

 

Koos aurudega tõusevad üles hõljuvad komponendid (alkohol), mis jahtumise astmest lähtuvalt kondenseeruvad ja settivad vastuvõtus.

 

Võimalikult puhta alkoholi saamiseks korratakse destilleerimist mitu korda järjest.

 

Teatud liköörisordi valmistamiseks tehakse alkoholil põhinev tõmmis, puuviljade, marjade, ravimtaimede, vürtside või mõne muu ainega, mille maitset, lõhna ja värvi liköörile tahetakse anda.

Kanged alkohoolsed joogid ja liköörid, mida restoranides sageli pakutakse

 

Liköörid:

 

Quantro: prantsuse liköör, mida valmistatakse hapudest apelsinidest.
Kjuraso: selle leiutasid samanimelisel saarel hollandlased. Seda valmistatakse hapudest apelsinidest, võib olla sinist, punast või    valget värvi.
Gran Marnje: prantsuse liköör, mis põhineb brändil, millele on lisatud apelsine. Seda on kaht värvi: kollast ja punast.
De Cassie: prantsuse vein musta sõstraga
Benediktiin: ürtidel põhinev liköör, mille leiutasid benediktiini mungad.
Chartrez: ürtidel põhinev liköör, võib olla rohelist või kollast värvi, mille valmistamisele panid alguse mungad.
Liköör 43: hispaania muna- ja ürdiliköör.
Drambjuii: Šoti liköör, mis põhineb viskil, millele on lisatud ürte ja mett.
Galliano: itaalia ürdiliköör
Issara: baski liköör, mis põhineb meega armanjakil.

 

Kanged alkohoolsed joogid:


Aquavit: destilleeritakse Skandinaavias kartulist ja teraviljadest. Lisandina kasutatakse tilli ja aniisi.
Brändi: viinamarjaveini destilleerimise tulemusena saadav jook, mida laagerdatakse tammevaatides. Esmakordselt valmistati brändit Hispaanias Xerese ja Pendese maakondades.
Konjak: valmistatakse valgete veinide destilleerimisel ainult Charneti maakonnas Prantsusmaal. Laagerdatakse tammevaatides. Konjak, mida pakutakse restorani külastajatele on toode, mis saadakse erinevate ja eri vanusega konjakite kokkusegamisel.
Napoleon:  valmistatakse vähemalt viiaastaste konjakite segamisel.
Calvados: Prantsusmaal, Normandias valmistatav jook õuntest.
Grappa: viinamarjade töötlemisel saadav itaalia jook
Puuviljatõmmised: Pärit Prantsusmaalt, täpsemalt Elsassist ja Lorraine´ist, kuigi tänapäeval valmistatakse neid ka Hispaanias jm.

Kangete alkohoolsete jookide ja likööride serveerimine

 

Serveeritakse koos desserdiga. Seejuures on mugav selleks kasutada likööride serveerimiseks mõeldud erilist väikest käru. See muudab teenindamise lihtsamaks ja külastajatele enam nauditavaks.

 

Väikesel kärul peavad olema kõik likööri-ja teiste kangemate jookide sordid, samuti ka komplekt erinevaid klaaspokaale, jäänõu, vesi, sooda, tangid, noad jne.

 

Puuviljajoogid servveritakse külmalt, seepärast serveeritakse need vahetult enne tarbimist eelnevalt jahutatud pokaalides.

 

Brändit, konjakit, armanjakki pakutakse kliendile eelnevalt soojendatud pokaalides; pokaalid kuumutatakse spetsiaalsetes veemahutites, milles on just selleks tarbeks väikesed põletid; Pokaalid võetakse mahutist välja vahetult enne kasutamist.