Roosa vein ja klarett

Neid kaht aetakse tihti teineteisega segamini, kuigi nad tegelikkuses on erinevad.

 

Suurem osa roosadest veinidest valmistatakse tumedatest viinamarjadest või tumedate ja heledate viinamarjasortide segamisel, marju hoitakse enne käärimist üksteisega vahetus kontaktis. Nende veinisortide valmistamise jaoks on virre alati hele. Sel moel saab vein oma värvi tumedate viinamarjade värvist. Pärast kobarate pressimist jäetakse mahl seisma ning seejärel pannakse käärima.

 

Arvestades valmistamistehnoloogiaid paigutub klarett tüüpiliste valgete ja punaste veinide vahele. Klarett valmistatakse osalt heledatest ja osalt tumedatest viinamarjadest. Mahl pannakse käärima, käärimise tulemusena saadakse mati varjundiga vein, kuna hele viinamarjamahl sellele mingit värvi ei anna. Võib öelda, et klarett on mati varjundiga punane vein.

 

Klareti valmistamisel tuleb tähelepanelikult jälgida selle varjundit, mille virre saab ja saavutades vajaliku värvi tuleb vein ümber valada.

 

Alltoodud graafikul esitatakse näitlikult kõik roosa veini valmistamise etapid.

 

Roosad veinid valmistatakse roosadest viinamarjadest ning need on tõepoolest omamoodi erandid.