Veinid ja nende valmistamine

Vein ja viinamarjasaagi korjamine
Veinid määratletakse Hispaanias veinide ja alkohoolsete jookide statuudis, võrdselt (või väheste erinevustega) ja erinevates veinitootmismaade kehtivates seadusaktides, st maade, kus toodetakse veini kui jooki, mis on saadud täielikult või osaliselt käärinud värskete viinamarjade või virde tulemusena.

 

Vein, see on toode, mis saadakse viinamarjamahla või virde hapendamise abil, mis omakorda on käärimisprotsessi algatamise aluseks.

 

Selle tulemusena saadakse suurepärane toode, mis eristub

  • oma koostiselt
  • oma toiteväärtuse poolest

Veini koostis sai teatavaks juba 150 aastat tagasi, tänu Pasteri töödele, kes tegi
esimesed uurimised viinamarjavirde alkoholi käärimisprotsessist pärmikeskkonnas.

 

Peale selle, just Paster andis veinile sellise omapära, mida nii väga hindavad veinigurmaanid: vein on üks puhtamaid ja hügieenilisemaid jooke üldse.

 

On teada üle 400 komponendi, mis kuuluvad veini koostisse. Loomulikem neist on vesi, mis moodustab 80-90% kogu mahust.

 

Viinamarjasaagi korjamine on veinivalmistamise esimeseks sammuks. Saak korjatakse kui suhkru ja happe vahekord viinamarjades on saavutanud teatud kindlad proportsioonid.

 

Sel hetkel on väga oluline, et viinamarjakasvataja oleks samavõrra hea ka veinivalmistajana, st veiniekspert. Oluline on teada, et viinamarjakobarate küpsemise  lõpufaasis toimuvad biokeemilised protsessid ja ainevahetusmuutused väga kiiresti ning avalduvad hiljem tulevase veini omadustes.

 

Saagi koristamine on põllutöö, mida on soovitav teha käsitsi. Juba sel etapil toimub viinamarjakobarate eraldamine – eraldatakse kahjustatud ja üleküpsenud marjad.

 

Samuti on oluline, et viinamarjad transporditaks pajuvitstest punutud korvides – see aitab kaasa veini kvaliteedi tõstmisele. Kaasaegsetest materjalidest anumad võivad esile kutsuda esimese käärimise, juhul kui marjad kahjustada saavad, ning see esmane käärimine võib edasi kanduda virdele ja seda nakatada.

 

Pärast saagi koristamist sõltuvad järgmised töötlusprotsessid sellest, missugust veini, kas punast, roosat, valget, šampust või cavat, soovitakse lõpptulemusena saada.