Valge vein

Valged veinid valmistatakse heledatest viinamarjadest kääritades puhast viinamarjamahla, mis ei sisalda viinamarjakobara tahkeid osi.

 

Et saada head valget veini, tuleb saaki eriti ettevaatlikult korjata, kuna heledad viinamarjad on väga haprad ja marju on lihtne kergesti vigastada.

 

Palavates regioonides pole tarvis oodata viinamarjade täielikku küpsemist (õigeaegne saagikoristus laseb saavutada happesuse, alkoholi ja aroomi optimaalse vahekorra veinis).


Viinamarjade pressimine
Marjad pressitakse nõrga surve all pressimismasinas. Seda tehakse, et saada marjade pressimise abil mahla.


Nõrutamine
Seda protsessi tehakse, et puhastada mahl suurematest kõvadest osadest. Nõrutatakse enne käärima panemist.

Saadud mahl pannakse 12- 48 tunniks seisma suurtesse anumatesse. Selle aja jooksul settivad väiksemad kivikesed ja muud heljumid, kui neid veel mahla sisse jäi, anuma põhja.

Viinamarjade pressimine võib olla erinev:

  • staatiline: kasutatakse suure väävli anhüdriidi sisaldusega mahla jaoks, see lükkab käärimisprotsessi alguse 24 või 48 tundi edasi.
  • dünaamiline: toimub masinate, tsentrifuugi abil.  

Kääritamine
Pressitud mahl valatakse mahutitesse, tankidesse ja vaatidesse käärima. Käärimisprotsess kestab 1-6 nädalat, olenevalt aastaajast ja veinisordist. Esmaklassilise valge veini valmistamiseks peetakse kõige sobivamaks tammevaate.

Valge veini valmistamiseks peab temperatuur käärimisprotsessi vältel olema madal.
Käärimine toimub seni, kuni suhkru koostis veinis ei saavuta soovitud taset.

 

Veini valamine peale esimist käärimist
Protsessi eesmärk on pärast käärimist võimalikult kiiresti eraldada veinist setted (pärm, bakterid ja tahked heljumid)

 

Ümbervalamine
Järgmisena valatakse veini ühest mahutist teise, et eraldada vein pärmipaksust. Seda protsessi korratakse esimese kuue kuu jooksul vähemalt 2-3 korda, kui veini hoitakse piisavalt suurtes mahutites

 

Selitamine
Järgnevalt selitatakse veini naturaalsete vahenditega (˛elatiin, munavalge, kuiv veri jne). Kõiki neid aineid kasutatakse ametlikult ning võetakse lõpuks veinist välja. Samuti kasutatakse neid eraldamaks veinist tahkeid heljumeid, mis muudavad veini häguseks.

Veini selitatakse, et anda talle võimalikult kaunis välimus ja et eeemaldada veini häguseks muutvad osakesed.

 

Säilitamine
Valget veini säilitatakse tammevaatides maksimaalselt 12 või 24 kuud.
Harilikult  toimub valge veini ümbervalamine ja selitamine kohe pärast käärimist ja enne pudelitesse valamist; see võimaldab saavutada parimat selgust ja värvi.